5 gadgets om ultiem te vergaderen

5 gadgets om ultiem te vergaderen

In Nederland besteden we veel tijd aan vergaderen; gemiddeld zo’n 6,5 uur per week. Om het vergaderen efficiënter en effectiever te maken, zijn er tegenwoordig veel technologische hulpmiddelen. Gadgets die ons helpen het beste uit de vergadering te halen.

In deze blog laat ik er vijf de revue passeren. Let wel, sommige zijn met een vette knipoog 😉

  1. Zelf parkerende vergaderstoel

Wat denk je van slimme bureaustoelen bedacht door autofabrikant Nissan. Even in je handen klappen en de stoel vindt zelf een ‘parkeerplek’ aan de vergadertafel. Kijk hier maar eens: https://youtu.be/O1D07dTILH0. Hoe het werkt? Camera’s in de vergaderruimte ‘vertellen’ de robotstoelen hun positie t.o.v. de vergadertafel zodat ze zichzelf kunnen aanschuiven. Hoewel Nissan dit kantoormeubilair heeft ontworpen en in productie genomen, is het vooralsnog meer voor de grap. Voorlopig houden ze zich vooral bezig met zelf parkerende auto’s in plaats van zelf parkerende bureaustoelen. Maar wie weet!

  1. Videonotulen

Steeds meer bedrijven schaffen de schriftelijke notulen af.  Deze worden vervangen door een besluitenlijst en audio- of video-notulen. Dat scheelt veel tijd. Helaas, zit er nog wel een nadeel aan: op dit moment kun je in audio- of video-notulen niet zo makkelijk zoeken naar specifieke gedeeltes van de meeting. Maar door de snelle ontwikkelingen op het gebied van spraakherkennings-technologie, zal dit in de nabije toekomst zeker mogelijk worden

  1. Holographic telepresence

De Willy Wortels van deze wereld hebben iets bedacht om beter met elkaar te vergaderen, als je je op verschillende locaties bevindt: Holographic Telepresence. Het NOS-journaal maakt hier soms al gebruik van. Iedereen die deelneemt aan een vergadering, maar niet fysiek aanwezig is, verschijnt via Holographic Telepresence met een 3D-Avatar in een ruimte. Zo kun je elkaar recht in de ogen kijken en alle communicatiesignalen oppikken, zonder dat je echt fysiek aanwezig bent.

Toekomstmuziek? Nee hoor, Microsoft is bijvoorbeeld al behoorlijk ver met de ontwikkeling van deze technologie. Zien hoe het werkt? Bekijk dan deze video.

  1. Groene gadgets

Wie kent niet die vergaderruimtes waar je geen raampje kunt of mag openzetten. Na enkele uren vergaderen wordt de lucht wel erg bedompt. Je wordt duf en je concentratievermogen vermindert aanzienlijk. Planten bieden hiervoor een groene oplossing doordat ze voor zuurstof zorgen, de luchtvochtigheid verbeteren en de lucht zuiveren. Toegegeven, planten zijn van nature geen gadgets, maar als je ze anders inzet dan alleen voor decoratieve doeleinden, kunnen ze wel natuurlijke gadgets worden genoemd.  Groene Dyson luchtzuiveringsapparaten zullen we maar zeggen. Wil je van je vergaderruimte geen jungle maken dan kun je nu ook kiezen voor een moswand of ook wel schilderijplant genoemd.

  1. Vergaderen met de iPad

Gebruik de tablet optimaal, vergader digitaal, is ons motto. De populariteit van het gebruik van tablets op het werk neemt steeds verder toe. Volgens onderzoek van Strategy Analytics groeit de zakelijke tabletmarkt tot 2020 jaarlijks met 6 procent. In 2020 gaan er naar verwachting wereldwijd ongeveer 110,2 miljoen zakelijk gebruikte tablets over de toonbank. De belangrijkste redenen voor deze groei zijn volgens het onderzoek, dat de tablet een belangrijk hulpmiddel op de werkvloer is en dat steeds meer IT-afdelingen de juiste policy in huis hebben om veilig gebruik van tablets op de werkvloer te verzekeren.

Wil je niet wachten op morgen maar vandaag al starten met efficiënter vergaderen. download dan hier ons handige zes stappenplan.