5 mvo-redenen om papierloos te vergaderen

Duurzaam consumeren en ondernemen wordt steeds belangrijker. Dat bleek onder andere wel weer uit het initiatief dat touroperators in april lanceerden: ze willen bij elke vakantie gaan vermelden wat de ecologische voetafdruk van die reis is. Het is heel verstandig dat ze daar zelf al mee aan de slag gaan, dat blijkt wel uit de negatieve berichtgeving rondom de webwinkels. Die zijn natuurlijk lekker handig voor de consument, maar de vele bezorg-kilometers hebben wel een flinke impact op hun footprint. En op hun imago.


Doordat de samenleving steeds transparanter wordt, moet je als bedrijf bewust werken. Ook op het gebied van milieubewust ondernemen. Dat kan in het groot, maar ook in het klein. Of ergens ertussenin. Neem nou bijvoorbeeld vergaderingen. Er zitten heel wat printjes in die papieren vergaderstukken. Dat kan anders. Milieubewuster!


5 mvo-redenen om papierloos te vergaderen, de 3 P’s


People


Reden 1: Happy medewerkers
Flexibele werktijden zijn een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Medewerkers willen niet langer van 9 tot 5 op kantoor zitten. Ze zijn zelf flexibel en verwachten die flexibiliteit ook van hun werkgever. Thuiswerken of extern werken kan echter alleen als medewerkers vanuit hun organisatie worden gefaciliteerd. Met papierloos vergaderen reik je zo’n tool aan. Omdat je overal digitaal toegang hebt tot alle vergaderstukken, kun je tijds- en plaatsonafhankelijk meetings voorbereiden. Zo bespaar je op vierkante meters en mobiliteit. Door een digitale vergadertool te gebruiken, kun je face-to-face meetings ook makkelijk vervangen door online meetings of conference meetings. Bijkomstig voordeel: thuiswerken heeft een positieve impact op de fileproblematiek.


Planet


Reden 2: Stop ontbossing
Van een boom van 10 meter lang en 30 centimeter breed worden ongeveer 8.000 A4-tjes gemaakt. Jaarlijks wordt ruim 2,9 hectare bos gekapt om in de Nederlandse papierbehoefte te voorzien. Het gevolg: ontbossing. Met papierloos vergaderen kun je flink wat bomen sparen. Benieuwd hoeveel? Doe dan onze bomenbespaartest. Bedrijven die met iBabs werken, bespaarden samen al 176.424 bomen.


Reden 3: Minder gifstoffen
Papierloos vergaderen betekent ook: weinig prints en dus minder inkt en toner. In Nederland worden zo'n 15 miljoen inktcartridges per jaar verbruikt. Vanwege het chemisch pigment en de grote hoeveelheden afvalwater die bij de productie vrijkomen, is dat zeker iets om eens bij stil te staan. En wat dacht je van de ozon, stikstofdioxide, koolmonoxide en andere schadelijke stoffen die vrijkomen bij het printen zelf? Milieu én medewerkers varen er wel bij, als er zo min mogelijk wordt geprint.


Profit


Reden 4: Efficiency
Door papierloos te vergaderen optimaliseer je bedrijfsprocessen en kun je tijdsbesparing realiseren tot wel 70%. Deelnemers voegen zelf vergaderstukken toe, iedereen heeft altijd alle relevante informatie voorhanden, en actie- en besluitenlijsten worden al tijdens de vergadering gemaakt. Verder behoort het eindeloos kopiëren en sorteren van vergaderstukken tot het verleden. Dat betekent een flinke efficiencyslag voor de organisatie, waar milieu en medewerker wel bij varen.


Reden 5: Kostenbesparing
De gevolgen van papierloze meetings?Minder papier, minder prints, minder energiekosten van kopieerapparaten en betere efficiency. Dat betekent al met al ook een flinke kostenbesparing. 

Doe de besparing test