Een kantoor zonder papier: illusie of werkelijkheid?

Heb jij dat ook wel eens? Dat je op een beeldscherm iets niet goed kunt zien en net als op je i-Pad of smartphone het beeld wilt inzoomen door met je vingers over het scherm te gaan? Of gaat ‘swipen’ En dat dat niet lukt, omdat het device niet over die technologie beschikt, maar dat je daar eigenlijk van staat te kijken?

Het lijkt al zo normaal, alle technologie waarover we in ons dagelijks leven kunnen beschikken, maar als je iemand 20 jaar geleden had verteld dat de wereld er zo uit zo zien in 2016….. Zo is het misschien ook als je nog niet eerder hebt gehoord van World Paperfree day; een initiatief van de internationale organisatie AIIM (Association for Information and Image Management). Sinds enkele jaren vestigen ze elk jaar op 6 november de aandacht op onnodig papiergebruik, zowel voor privé-gebruik als voor organisaties. Als er in jouw organisatie nog veel geprint en gekopieerd wordt, lijkt het terugdringen van papiergebruik misschien nog een illusie….

Klimaatneutraal vergaderen

En toch valt er veel voordeel te behalen als je als organisatie minder papier gaat gebruiken. De voordelen voor het milieu zijn groot: minder papierproductie betekent minder bomen die omgekapt moeten worden en lagere CO2 uitstoot door papierfabrieken. Naast de besparing op papier, wordt er door minder papier te gebruiken, ook enorm bespaard op inkt en toner. En dat scheelt een hoop chemisch afval! Maar het terugdringen van papiergebruik is niet alleen beter voor het milieu. 

Gemiddeld 45 vellen per dag

Onderzoek van het AIIM toont aan dat door bedrijfsinformatie te digitaliseren, klanten sneller geholpen kunnen worden en er een efficiëntere samenwerking binnen de organisatie plaatsvindt. Ook komt uit dit onderzoek naar voren, dat collega’s binnen een team sneller werken als ze betere toegang tot gedeelde informatie hebben en dat de productiviteit binnen organisaties stijgt door het gebruik van digitale informatie. Want zeg nou zelf: al die papieren op het bureau of in de kast van jou of je collega’s creëren toch alleen maar onrust?

Laat de bomen staan

Een grote winst op het gebied van het terugdringen van papiergebruik is er bijvoorbeeld te behalen bij het papierwerk dat rondom vergaderingen wordt geproduceerd. Al die kopieën van agenda’s, vergaderstukken en notulen zijn overbodig, als je digitaal gaat vergaderen. Over de besparingen op andere fronten dan het papiergebruik hebben we het in een volgend blog. Wij van iBabs ondersteunen als marktleider  op het gebied van papierloos vergaderen in Nederland, World Paperfree Day. Tenslotte helpen we organisaties dagelijks de stapels papier terug te brengen tot de dikte van een tablet. Wil jij weten wat jullie organisatie aan papier kan besparen? Vaak helpt het als je voor jezelf kunt kwantificeren wat je bijdrage direct oplevert. Daarom hebben wij de bomenbespaartest gemaakt. Hiermee kun je gemakkelijk berekenen hoeveel bomen er in een organisatie bespaard kunnen worden door verminderen van papiergebruik.

Voel je je aangesproken door het idee minder papier te gaan gebruiken en het initiatief van World Paperfree day? Je kunt op de site van AIIM buttons downloaden die je de komende weken kunt gebruiken in je email-handtekening. Voor elke download, doneert het AIIM een bijdrage in het fonds One Laptop per Child, een non-profit organisatie die laptops geeft aan kinderen in ontwikkelingslanden. Zo kun je twee mooie doelen in 1 keer steunen. Wil je weten hoe dit in de praktijk werkt? En of jouw kantoor zonder papier kan werken? Probeer dan 30 dagen gratis papierloos vergaderen.

Klaar voor iBabs?

Demo aanvragen