Van lifehack naar vergaderhack

Hacks are hot: van lifehack naar vergaderhack

Wie niet meteen weet waar ik het over heb, denkt bij het woord ‘lifehack’ vast aan computerhacks. Cybercriminelen die inbreken in je computer en je bestanden gijzelen of je identiteit stelen. Een hack heeft in deze context dus een negatieve associatie. Maar wat het woord ‘hacking’ in lifehacking eigenlijk betekent, is dat je een slimme truc toepast waarmee je jouw leven kunt versimpelen. In tegenstelling tot computerhacks zijn lifehacks zijn dus positieve hacks. En het mooie is, je kunt ze overal op toepassen. Dus ook op het vergaderproces.

Lifehack: meer doen in minder tijd

Eerst nog even een korte uitleg over deze populaire term. Lifehacks hebben betrekking op patronen en systemen, en het zal je verbazen hoeveel patronen in je dagelijks leven zijn verweven. Van hoe je ’s ochtends opstaat, hoe je de werkdag begint, tot hoe je mail beantwoordt. Iedereen heeft zo z’n eigen manieren. Vaak zijn die systemen en methodes zo ingesleten dat we niet doorhebben dan het ook anders en efficiënter kan. En daar komen ‘lifehacks’ om de hoek kijken. Zoals tegelijkertijd scheren en douchen, wat tijd en water scheelt!

Van lifehacks naar workhacks

Lifehacking kun je ook toepassen in je werk. Lifehack goeroe Witson Gordon van Lifehacker.com adviseert om je normale werkdag eens onder de loep te nemen. Ga elke 2 uur na welke activiteiten je hebt gedaan en hoeveel tijd deze in beslag namen. Was je te lang bezig met je mail, of was je eindeloos rapporten aan het typen? Waar het om gaat is, leren herkennen waar jouw kostbare tijd (of geld) wegsijpelt en waar jij efficiëntie slagen kun behalen. Vaak is het een kwestie van slim technologie toepassen om deze taken sneller en efficiënter te verrichten. Zo is er software die spraak direct omzet in tekst waardoor eindeloos typen verleden tijd is.

Van workhacks naar vergaderhacks

En waar we enorm veel tijd kunnen besparen, is in het vergaderproces. Iedereen die vergadert, zal beamen dat vergaderingen doorgaans te veel tijd in beslag nemen.  En de statistieken ondersteunen dit: gemiddeld besteden een kwart van onze werktijd aan vergaderen. Het loont dus om kritisch te kijken hoe we dit proces beter kunnen inrichten; welke hacks we kunnen toepassen op het vergaderproces zodat we sneller en efficiënter kunnen vergaderen.

Vergaderhack: vergadertool

Zoals ik al zei, is het vaak een kwestie van slim technologie toepassen. Nu wordt er nog vaak op de ouderwetse manier vergaderd, terwijl je met een vergadertool het vergaderproces efficiënter en transparanter kan laten verlopen. Omdat documenten makkelijker digitaal geraadpleegd, bewerkt, gedeeld en teruggevonden kunnen worden. Je hebt te allen tijde toegang tot je vergaderdocumenten waardoor de voorbereiding op een vergadering tijd en plaats onafhankelijk is. En binnen de kantooromgeving maken we immers al voorop gebruik van laptops, iPads en smartphones. Dus waarom in de vergaderzaal dan niet?

Vergaderhacks infographic

Het mag duidelijk zijn dat ‘lifehacking’ inmiddels razend populair is en overal wordt toegepast. Het is een verzamelnaam voor alle creatieve sluiproutes voor je hersens en manieren om iets slimmer te doen in minder tijd. En dus zijn er ook vergaderhacks. Het resultaat? Dat jij met vergaderhacks sneller, beter en efficiënter kunt vergaderen. Wil je weten welke vergaderhacks er nog meer zijn? Bekijk dan eens onze infographic.