Welkom bij de vergadering van de toekomst

Even snel je VR-bril op zetten. Zijn ze al begonnen? Nee! “Welkom!” lacht een collega. “Ga zitten!” Je schuift je virtuele stoel aan. De vergadering kan beginnen. Is het de toekomst? Misschien. Maar de vergadering van de toekomst is dichterbij dan we denken. Misschien nog niet met Virtual Reality, maar zeker wel digitaal én in de cloud.

Vergaderingen: over geen enkel ander onderwerp wordt zoveel gepraat en geschreven. En er duiken steeds meer vergadervormen op: stand-up meetings, scrum-meetings, loop meetings. Alles wordt uit de kast getrokken om die ene activiteit toch maar vooral efficiënter te maken en soms zelfs te veraangenamen. Dat is logisch. Zeker als je beseft dat vergaderingen 10% van onze werktijd opslokken.


Nieuwe werken = nieuwe vergaderen

Maar is al die tijdsinvestering wel zo lonend. Wat is Het Nieuwe Werken nu eigenlijk waard, wanneer de vergaderingen hopeloos ouderwets blijven? Bij het Nieuwe Werken hoort wat ons betreft ook het Nieuwe Vergaderen. Digitaal en papierloos.


Met je hoofd in de Cloud

Natuurlijk werken we al volop in de cloud. Altijd en overal heb je toegang tot je bestanden. Dat is ideaal. Zeker als je dit afzet tegen een tijd, waarin je sleepte met documenten. Weet je nog dat je niet zonder VPN-verbinding bij het netwerk kon? In de cloud is dat echt verleden tijd. Altijd en overal werken in een veilige beschermde omgeving, betekent dat vergaderen ook op die manier kan. Met je hoofd in de cloud dus. Dat gaat honderd malen efficiënter, sneller en foutloos. Simpelweg, doordat je documenten via de cloud aan vergader-deelnemers kunt verstrekken. Een app faciliteert dan de zaken die je normaal op papier zou doen. Lang leve het papierloos vergaderen!


De vergadering 3.0 is globaal

Behalve het feit dat er steeds meer in de cloud gewerkt wordt, werken we tegenwoordig ook vaak flexibel. En internationaal. Grenzen vervagen dankzij slimme tools en apps die ervoor zorgen dat het nu wel heel eenvoudig is om bijvoorbeeld met iemand uit Australië digitaal te vergaderen. Dan krijg je dus steeds vaker meetings die online worden bijgewoond door collega’s uit andere landen. Of dat nu via de ‘gewone’ conference call is of via de video conference. De mogelijkheden zijn eindeloos.


Direct taken toewijzen

Met de juiste middelen kom je in 2017 en 2018 dan ook veel verder dan je anno 2016 voor mogelijk houdt. Hadden we de vergadering 2.0 nog maar net afgevinkt, is de vergadering 3.0 aan de beurt. Tijdens deze vergadering sla je spijkers met koppen. Niet meer dus het eeuwige gepraat over wie doet wat, maar gewoon direct taken toewijzen aan de juiste persoon. Swipe je mee?