Als je een vergadering niet ziet zitten, moet je gaan staan

Je hoort steeds vaker dat het eigenlijk beter is om staand te vergaderen. Waarom is dat eigenlijk? Ten eerste is het beter voor je gezondheid en ten tweede zijn staande vergaderingen productiever en kosten ook nog eens minder tijd. Een vergadering is dus een goed moment om in de benen te komen.

Staand vergaderen is gezonder
We hebben het allemaal wel eens gehoord ‘zitten is het nieuwe roken’. Hiermee worden we aangemoedigd minder te gaan zitten en meer in beweging te komen. En dat geldt niet alleen thuis maar ook op het werk. Zeker voor diegene met een zittend beroep. Voor die groep geldt het advies dat zij (daar waar mogelijk) regelmatig in de benen moeten komen. Maar helaas, die voorgenomen wandeling in de lunchpauze, het fietstochtje naar kantoor of de trap in plaats van de lift nemen, schieten er in de waan van de dag al snel in. Hoe handig is het dan als je staand vergadert om het zitten te onderbreken.

Staand vergaderen is productiever
Het één heeft ook direct effect op het ander. Volgens Health2work, één van de grootste spelers op het gebied van ergonomie in Nederland, is je stofwisseling namelijk hoger als je staat. Je hart pompt je dan 10 x zoveel bloed rond in je lichaam. Een effectieve bloedcirculatie houdt je scherper, waardoor je sneller beslissingen kunt nemen. Kortom,  staande vergaderingen zijn een stuk energieker en productiever.

Staand vergaderen is sneller
Volgens heteffectievewerken.nl vergader je ook sneller als je dit staand doet. We zitten over het algemeen liever dan dat we staan. Terwijl je bij een zittende meeting even lekker achterover hangt om naar een eindeloze discussie te luisteren heb je dat uithoudingsvermogen niet als je staand vergadert. De vergadering duurt als gevolg daarvan korter, waardoor er meer tijd is om besluiten en acties uit te voeren.  Er wordt zelfs beweerd dat staande vergaderingen gemiddeld 34% korter duren dan de zittende variant.

Download de vergaderhacks
Staand vergaderen wordt door platform lifehacking.nl geschaard onder werk hacks. Hacks gaan over slimmer leven en slimmer werken; bijzondere oplossingen voor alledaagse problemen. Niet dat de vergadering an sich een probleem is, maar de duur ervan vaak wel. Door eenvoudigweg staand te vergaderen, heb je een slimme manier gevonden om meer te doen in minder tijd.

Wil je weten welke vergaderhacks er nog meer zijn? Download hier onze infographic.