Blijven we ook in de toekomst nog vergaderen?

Gastblog van Guido Camps:

iBabs heeft vergaderen moderner gemaakt. Nu krijg ik wel eens de vraag of vergaderen zelf niet een beetje uit de tijd is, gaan we ooit helemaal stoppen met in een vergaderzaal zitten en een overleg houden?

Mensen zijn nog altijd beter dan computers

In een experiment werd ooit aangetoond dat als je de wandelbeweging van mensen terugbrengt tot een wolk stipjes, proefpersonen heel goed waren in het bepalen of iemand een man of een vrouw was. Zelf herken je dit waarschijnlijk ook wel, want  als je in het donker in de verte iemand ziet aankomen heb je vaak al heel snel door of het een man of vrouw is.

Deze hele lijn van experimenten is verder en verder doorgezet, en de conclusie is altijd hetzelfde: mensen zijn heel goed in het snel herkennen van andere mensen, niet alleen qua geslacht maar van gezondheid tot aan gemoedstoestand snappen wij ze sneller dan de beste computer die er nu op de planeet is.

100.00 jaar evolutionaire selectie

Dat is ook logisch, want evolutionair gezien is het inschatten van andere mensen een belangrijke vaardigheid om te overleven en je voort te planten: hoe sneller je ziet of je iemand moet vermijden of verleiden, hoe groter de kans dat je er in slaagt om je genen door te geven. Kijk eens rond binnen je eigen afdeling en troost je met de volgende gedachte: hoe niet-communicatief of horkerig je leidinggevenden en/of collega’s ook zijn, ze zijn de het gevolg van 100.000 jaar evolutionaire selectie op opmerkzaamheid en succesvolle sociale communicatie...wellicht moeilijk te geloven, maar bij jou op kantoor werkt de absolute top die Darwin te bieden heeft.

Vergaderen heeft toekomst

Om terug te komen op de vraag aan het begin van de column: ja, ook in de toekomst blijven we nog gewoon vergaderen. Er zullen steeds verdere technologische innovaties komen, maar we blijven in persoon met elkaar overleggen. Een goed voorbeeld is Skype: zonder twijfel een fantastisch middel, maar een gemiddeld gesprek bestaat voor de helft uit de volgende zinnen “hoor je me nu?”, “ben je er nog?” en “ik denk dat we beter de camera uit kunnen zetten”.

Voor een belangrijke beslissing wil je mensen gewoon in dezelfde ruimte zetten. Als we alleen al uit een wolk stipjes iets kunnen afleiden, stel je eens voor hoeveel informatie we dan uit het gehele plaatje: van gezichtsuitdrukking tot houding kunnen halen. Doordat we zoveel efficiënter communiceren in persoon, voorkomen we misverstanden en kunnen we snel bijsturen. Kortom, we komen sneller tot begrip als we elkaar in het echt zien en daarom zullen we nog heel lang blijven vergaderen, want zo werken onze hersenen nu eenmaal.

*deze column en andere artikelen kun je terugvinden in het iBabs vergadermagazine