Blue Monday en vergaderen

Geschreven door Paul Neefjes op 2018-01-15 07:55:00

Blue Monday en vergaderen.png

Blue Monday en vergaderen

Blue Monday wordt ook wel de meest depressieve dag van het jaar genoemd. Het is altijd de derde maandag in januari en dit jaar valt het op de 15e.  Waar komt deze depri-dag eigenlijk vandaan? De meningen hierover verschillen. Volgens psycholoog Jean-Pierre van de Ven is het begrip 'Blue Monday' bedacht door een reclamebureau om meer vliegvakanties naar de zon te verkopen. Andere kenners vergelijken het met ‘vrijdag de 13e. Het is een kwestie of je erin gelooft of niet. Hoe dan ook, ik kan mij het gevoel van Blue Monday wel een beetje voorstellen. Januari is immers een koude, natte maand met weinig zonuren. Best logisch toch, dat je wat moppert?

Mopperen op vergaderen

Maar voor veel mensen is het elke maandag Blue Monday omdat dit de dag is waarop de meeste vergaderingen plaatsvinden. En over vergaderen is eigenlijk altijd wel iets te mopperen. Het duurt steevast te lang, er worden geen besluiten genomen, altijd dezelfde mensen voeren het hoogste woord en na afloop vraag je je weleens af of deze vergadering überhaupt wel nodig was.

Beter humeur? Doorbreek de vergadersleur!

Ons advies: wil je een beter humeur, doorbreek dan de vergadersleur. Een mooi voorbeeld hiervan is de ludieke actie die Safaripark Beekse Bergen ooit deed. Voor zowel mensen als dieren geldt dat het belangrijk is om niet continu hetzelfde te doen. Het doorbreken van de sleur is belangrijk, zeker op een dag als Blue Monday. Zo kwamen zij op het idee om bedrijven uit te nodigen om op Blue Monday in Safaripark Beekse Bergen te komen vergaderen. Weg van de kantoorjungle en in het safaripark waar je volop geïnspireerd wordt door de eenvoud en vrolijkheid van de dierenwereld. Tijdens de vergadering kwam zelfs een Ranger langs om persoonlijk toe te lichten hoe dieren Blue Monday overleven. Da’s pas anders vergaderen! Wil jij ook anders gaan vergaderen, denk dan eens aan de volgende opties.

Ga papierloos vergaderen

Start met papierloos vergaderen, want dat is slim op meerdere punten. Je vervangt je dikke aktentas met vergaderdocumenten door een slanke tablet. Je beheert alle vergaderingen vanuit een overzichtelijk dashboard. Je hebt controle over deelnemers, agenda’s, vergaderstukken, actiepunten en besluiten. En je hoeft nooit meer te zoeken naar agenda’s, documenten en notulen. Alle vergaderinformatie die je nodig hebt, zit gewoon onder je vingertoppen

Ga staand vergaderen

En je kent vast wel de uitspraak: zitten is het nieuwe roken. Wat daarmee wordt bedoeld, is dat het ongezond is om de hele dag zittend door te brengen. Sta dus op van die vergadertafel. Het is goed voor je lijf en bovendien duren stand-up meetings korter. Mensen vinden het namelijk vervelend om te lang te staan. Een staande meeting duurt daarom meestal niet langer dan 20 tot 30 minuten. Verwijder vandaag nog alle stoelen uit de vergaderruimte.

Ga lean vergaderen

Tegenwoordig moet alles ‘lean’. Volgens Wikipedia is lean een managementfilosofie die erop gericht is om maximale waarde voor de klant te realiseren met zo min mogelijk verspillingen. Hierdoor gaan de kosten omlaag, wat het bedrijfsresultaat verbetert. Ook op het gebied van vergaderen kan lean worden toegepast. En dat kan tot een grote efficiency-slag leiden!

Ga maar eens na:

  • Hoeveel vergaderingen heb jij deze week bijgewoond?
  • Hoeveel daarvan waren nuttig voor jou?
  • Hoeveel tijd namen deze meetings in beslag?

Blijf niet hangen in Blue Monday. Gebruik die dag om je vergaderroutines te doorbreken. Start in 2018 met een nieuwe kijk op vergaderen en lees hoe je dit kunt realiseren in ons e-book.

New Call-to-action

Onderwerp: Papierloos vergaderen