Drie types waarmee je ABSOLUUT niet wilt vergaderen

Geschreven door Paul Neefjes op 2018-07-16 08:35:00

 drie-types-waarmee-je-absoluut-niet-wilt-vergaderen

Drie types waarmee je ABSOLUUT niet wilt vergaderen

Je kent ze wel, van die types die een vergadering enorm verstoren. Als je hun naam op de agenda ziet staan, zakt de moed je spontaan in de schoenen. Of het komt als een nare verrassing wanneer je ze voor het eerst tegenkomt in een vergadering. Opvallend is dat het keer op keer dezelfde vergadertypes blijken te zijn, die hetzelfde stereotype gedrag vertonen. Ken je ze niet? Dan stel ik graag de volgende drie stoorzenders aan je voor.

Stoorzender # 1: de Tijdvreter
Dit zijn personen (man of vrouw maakt niet uit) die zichzelf heel erg graag horen praten. Prima als dit een coherent verhaal is, maar daar schort het vaak aan. Deze persoon zwetst een eind in de ruimte, mompelt, maak zinnen niet af, vat alles nog eens 10 keer samen. Dit is niet alleen vermoeiend om naar te luisteren, het is ook een doorn in het oog van de notulist die geen idee heeft wat er genotuleerd moet worden. Ze verspillen hiermee de kostbare tijd van alle andere deelnemers.

Stoorzender # 2: de Jongleur
Deze persoon schuift aan om vervolgens tijdens de vergadering ook andere dingen te doen zoals sociale mediaberichten posten, online shoppen (ja, dat gebeurt echt!), whatsappen, gewoon de telefoon aannemen, noem maar op. Nu kan een jongleur alle ballen in de lucht houden, maar vergaderingen zijn niet de ideale plek om (te proberen) veel dingen tegelijk te doen. Bovendien is dit niet zo collegiaal tegenover de rest van de deelnemers.

Stoorzender # 3: de Onzichtbare
Teveel praten (vooral als het niet to-the-point is) is irritant maar het zwijgende type is dat ook. Heel vervelend om naast een schijndooie te zitten. Het zijn types die door het monotone gedreun van de vergadering steevast mentaal en soms zelfs echt in slaap sukkelen. Of het zijn personen die feitelijk onzichtbaar zijn omdat er gedurende de hele vergadering geen enkel geluid uit komt. Vaak is het angst om iets verkeerds te zeggen, maar op die manier draag je natuurlijk niets bij aan de vergadering en kun je maar beter thuisblijven.

Hoe kun je deze vergadertypes vermijden?

Het advies lijkt helder. Je wilt vergaderingen vermijden waar zij wel verschijnen. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Hier is wat je wel kunt doen om ervoor te zorgen dat vergaderen voor jou nut heeft.

  1. Zorg dat jouw inbreng aan het begin van de vergadering te horen is. Zo weet je zeker dat jouw punt niet van de agenda valt en kun je wellicht vroegtijdig (met instemming van de voorzitter natuurlijk) vertrekken mocht de rest van de vergadering voor jou niet relevant zijn. Je kunt alles immers nalezen in de notulen.
  2. Ga niet klakkeloos naar elke meeting waarvoor je bent uitgenodigd. Sla vergaderingen over die echt zonder jou kunnen.
  3. Lees ook ons vergadermagazine met meer handige tips of efficiënt te vergaderen.

New Call-to-action

Onderwerp: Papierloos vergaderen