Help! Een dinosaurus in mijn meeting!

Geschreven door Paul Neefjes op 2017-02-22 12:00:00

help-er-is-een-dinosaurus-in-mijn-meeting

De meeste meetings starten meestal redelijk gedisciplineerd. Maar… als de discussie op gang komt, kan het een behoorlijke beestenboel worden. Hoewel we met z’n allen als mensheid al enorm lang evolueren, komt in the heat of the moment de ware aard van collega’s vaak naar boven. En dat kan behoorlijk lastig zijn. In een eerder blog kwam Bokito al voorbij; de collega die zijn monoloog afsteekt vanaf de apenrots en zijn gelijk wil krijgen. Als je dit type herkent, weet je hoe je deze collega moet aanpakken. En dat geldt ook voor de volgende vergadertypes.


Help! Een dinosaurus

Denk je dat een dinosaurus puur en alleen een uitgestorven diersoort is? Wacht dan maar tot je in een meeting met deze collega te maken krijgt, die alles al heeft meegemaakt en nergens voor open staat. Bingo, de dino komt tot leven! Hij schiet voorstellen af, uit angst voor verandering. De favoriete zin van de dino is: “We hebben het toch altijd zo gedaan, waarom zouden we het nu anders doen?”
Het is niet voor niets dat de échte dino is uitgestorven, want om te blijven bestaan, MOET je wel veranderen. Je kunt je dino-collega meekrijgen door de noodzaak van een verandering duidelijk te maken. Is dat niet voldoende? Breng dan duidelijk de voordelen van de verandering naar voren. Laat inzien wat ze eraan hebben, om mee te werken. Nog beter: voorkom dino-gedrag door je collega in een vroeg stadium te betrekken bij het veranderingsproces.


De Muggenzifter

Een muggenzifter lijkt in eerste instantie misschien minder bedreigend dan een dino, maar niets is minder waar. Een muggenzifter kan het vergaderproces echt enorm ophouden, doordat dit vergadertype bij elk vergaderpunt naar informatie op detailniveau zoekt. Is die informatie niet beschikbaar? Dan zoekt hij het nog wel eventjes op. En dat gaat gepaard met een hoop ruis. Het is in de meeste gevallen prima als de muggenzifter in zijn dagelijks werk bezig is met details, waarschijnlijk is je collega daarom juist aangenomen. De beste remedie tegen het geneuzel van dit vergadertype? Een krachtige voorzitter die de controle overneemt en de muggenzifter op tijd de mond snoert!


Drie andere vergadertypes

Er zijn naast deze twee vergadertypes nog drie andere types. Wil je deze ook in ’t wild herkennen én wil je weten hoe je ze kunt aanpakken? Lees er alles over in ons e-book ‘De 7 wetten van het nieuwe vergaderen’. We geven in dit e-book veel tips om effectief te vergaderen aan de hand van 7 nieuwe vergaderwetten.

New Call-to-action

Onderwerp: Papierloos vergaderen