Hoe ga je om met lastige vergadertypes?

Geschreven door Paul Neefjes op 2017-03-16 10:00:00

Blog_vergadertypes_Maart_2.jpg

Heb jij ook van die vrienden die jou vaak laten wachten? Altijd is er iets waardoor ze te laat zijn. Eigenlijk misbruiken ze jouw tijd, maar het lijkt wel of ze zich daarvan niet bewust zijn. Dat is dan nog je privétijd, je kunt hen er persoonlijk op aanspreken. Helaas heb je ook laatkomers in organisaties. Ze komen structureel te laat. Heb je echt pech, dan maken ze er ook nog een grande entrée van en daar heeft iederéén last van. Er is maar één oplossing voor dit probleem: gewoon starten en je lastige collega niet bijpraten tijdens de vergadering. Na de meeting moet de voorzitter je collega natuurlijk wel aanspreken op het storende gedrag.

Laatkomers zijn niet de enige types die een negatief stempel op een meeting drukken. Welke collega herken jij in de volgende beschrijvingen?

1. De stoorzender

Ze vergeten hun mobiele telefoon uit te zetten, worden vaak uit een meeting geroepen voor spoedklussen of zitten te smoezen met hun buurman of buurvrouw. Erger jij je ook aan zo’n collega? Dan heb je te maken met een stoorzender.

De oplossing: duidelijke afspraken die de voorzitter maakt voor hij de meeting aftrapt. Smartphones op stil, alleen voor echte spoed bereikbaar zijn en socializen doe je maar in de pauzes.

2. Stille Willy

Stille Willy heeft een hekel aan vergaderen. Hij is aanwezig omdat hij zich verplicht voelt, maar heeft niet het idee dat er voor hem iets te halen valt. Stil zijn lijkt misschien niet zo’n irritante factor, maar dat is het wel. 

Wil je Stille Willy activeren, laat de voorzitter er dan voor zorgen dat hij weet, wat er van hem verwacht wordt en wat hem dat kan opleveren. En dan transformeert Stille Willy misschien wel in de verborgen diamant van jullie meetings.

3. De kletskous

In tegenstelling tot Stille Willy kunnen kletskousen hun mond niet houden. Ze babbelen maar door en komen niet snel to the point. Vaak omdat ze dat zelf ook nog niet weten. Een kletskous zal namelijk al pratende tot een mening komen.

De voorzitter moet gebruikmaken van ‘bruggetjes’ om de mond te snoeren van de kletskous zonder hierbij op zijn tenen te trappen. Stel dat de kletskous maar blijft doorzagen over een bepaald onderwerp, onderbreek hem dan door te zeggen: Daar heb je zeker een goed punt! Ik stel voor dat we dit als volgt aanpakken.

Mis je nog een bepaald vergadertype in deze opsomming? Ken jij nog andere figuren die duidelijk niet het beste voor hebben met effectief vergaderen? Laat het ons weten en we vullen de lijst ermee aan!

Tips voor een effectieve vergadering

Met de meeste mensen is het prettig vergaderen, maar er zijn ook bepaalde medewerkers die het overleg verstoren. De rol van de voorzitter is dan cruciaal. Hij moet ervoor zorgen dat de vergadering snel en efficiënt verloopt en de stoorzender tot orde roepen. Wil je meer tips voor een soepel verloop van je volgende vergadering, kijk dan eens naar onze infographic of lees ons e-book over de 7 wetten van het nieuwe vergaderen. 

New Call-to-action

Onderwerp: Papierloos vergaderen