Dierendag: is het een beestenboel in jouw vergaderzaal?

Geschreven door Paul Neefjes op 2017-10-05 07:05:00

Beestenboel.png 

Dierendag: is het een beestenboel in jouw vergaderzaal?

Wist jij dat het besluit om op 4 oktober Dierendag te vieren, is voortgekomen uit een vergadering van verenigingen voor de bescherming van dieren in 1929? Leuk feitje op deze speciale dag dacht ik. Er zijn nog meer overeenkomsten tussen vergaderingen en het dierenrijk. Want de meeste meetings mogen redelijk gedisciplineerd van start gaan. Maar… als de discussie eenmaal op gang komt, kan het een behoorlijke beestenboel worden. En hoewel de mensheid is geëvolueerd, als het erop aankomt, komt de ware aard van collega’s tevoorschijn.  En dat kan behoorlijk lastig zijn voor de voorzitter en medevergaderaars. In dit blogartikel licht ik kort twee lastige vergadertypes en hoe je hier mee om kunt gaan.

Vergadertype Gorilla
Maak kennis met de gorilla. Dit vergadertype trommelt zichzelf luid op de borst als hij zelf een onderwerp inbrengt. Dan is hij niet te stoppen en gaat maar door met zijn monoloog. Want hij wil zijn gelijk krijgen. Hoe je hem de mond snoert? Door een goede timing en een strenge voorzitter! Staan er tien minuten gepland voor het agendapunt? Dan moet de voorzitter hem na 5 minuten een halt toe roepen, anders is er onvoldoende ruimte voor discussie. Als je dit type herkent, weet je hoe je deze collega voortaan moet aanpakken. En dat geldt ook voor het volgende vergadertype.

Vergadertype Dinosaurus
Dino’s mogen inmiddels uitgestorven zijn, in de vergaderzaal komen ze weer tot leven. Wacht maar tot je in een meeting met deze collega te maken krijgt, die alles al heeft meegemaakt en nergens voor open staat. Hij schiet voorstellen af, puur uit angst voor verandering. De mantra van de dino is: “We hebben het toch altijd zo gedaan, waarom zouden we het nu anders doen?” Het is niet voor niets dat de échte dinosaurus is uitgestorven, want om te blijven bestaan, móét je evolueren. Je kunt je dino-collega meekrijgen door de noodzaak van een verandering duidelijk te maken. Is dat niet voldoende? Breng dan duidelijk de voordelen van de verandering naar voren. Laat inzien wat ze eraan hebben, om mee te werken.

Twee andere vergadertypes
Er zijn naast deze twee vergadertypes nog drie andere lastige vergadertypes. Wil je deze ook in ’t wild herkennen én wil je weten hoe je ze kunt aanpakken? Lees er alles over in ons e-book ‘De 7 wetten van het nieuwe vergaderen’. We geven in dit e-book veel tips om effectief te vergaderen aan de hand van 7 nieuwe vergaderwetten.

New Call-to-action

Onderwerp: Papierloos vergaderen