Optimaal vergaderen? Reken af met Bokito en Stille Willy!

Geschreven door Paul Neefjes op 2016-11-10 18:12:00

Optimaal vergaderen.jpg

Heb jij wel eens in een vergadering gezeten, waarin veel loze woorden werden gebruikt omdat niemand durfde te benoemen waar het nu echt om draaide? Zeer irritant, zeker als je de notulist van zo’n meeting bent. Met een beetje pech raak je net zo verward als de notulist in deze video. Maar collega’s met vaag taalgebruik of te veel vakjargon zijn niet het enige obstakel dat je kunt tegenkomen in de vergaderzaal. Om je te helpen deze week optimaal te vergaderen, hebben we een aantal vergadertypes in kaart gebracht. Zo kun je lastige situaties beter tackelen en ben je minder kostbare tijd en energie kwijt aan vergaderen.

Vergadertype 1: De stoorzender

Ze vergeten hun mobiele telefoon uit te zetten, worden vaak uit een meeting geroepen voor spoedklussen of zitten te smoezen met hun buurman of buurvrouw. Erger jij je ook aan zo’n collega? Dan heb je te maken met een stoorzender. De oplossing? Duidelijke afspraken die de voorzitter maakt, voor hij de meeting aftrapt. Smartphones op stil, alleen voor echte spoed bereikbaar zijn en socializen doe je maar tijdens de breaks.

Vergadertype 2: Bokito

Type Bokito is op zijn best als hij of zij op de apenrots zit! En daar zit Bokito als hij zelf een onderwerp inbrengt. Dan is hij niet te stoppen en gaat hij maar door met zijn monoloog. Want Bokito wil zijn gelijk krijgen. Hoe je Bokito de mond snoert? Door een goede timing! Staan er tien minuten gepland voor het agendapunt van Bokito? Dan moet hij na 5 minuten stoppen met zijn monoloog, anders is er geen ruimte meer voor discussie.

Vergadertype 3: Stille Willy

Stille Willy heeft een hekel aan vergaderen. Hij is aanwezig omdat hij zich verplicht voelt, maar heeft niet het idee dat er voor hem iets te halen valt. Stil zijn lijkt misschien niet zo’n irritante factor, maar dat is het wel! Want wat heb je aan zo’n collega? Wil je Stille Willy activeren? Laat de voorzitter er dan voor zorgen dat Stille Willy weet, wat er van hem verwacht wordt en wat hem dat kan opleveren. Want wie weet, is Stille Willy wel de verborgen diamant van de meeting!

Dinosaurus en Muggenzifter

Herken je een paar collega’s in deze vergadertypes? Handig te weten toch hoe je ze moet aanpakken? En er zijn er nog meer! Onderschat bijvoorbeeld de invloed van de Dinosaurus en de Muggenzifter niet. Je kunt er meer over lezen in ons e-book ‘de 7 wetten van het nieuwe vergaderen’. We geven in dit e-book veel tips om voor eens en altijd af te rekenen met trage en te lange vergaderingen. En dat helpt jou een frisse wind door jullie vergaderroutine te laten waaien!

New Call-to-action

Onderwerp: Vergader technieken