Effectief vergaderen met deze 5 tips

Geschreven door Paul Neefjes op: 20 februari, 2018

Effectief vergaderen met deze 5 tips

Veel vergaderingen worden gewoonweg gepland om het vergaderen. Een duidelijk doel ontbreekt en na afloop weet eigenlijk niemand meer welke acties er moeten worden ondernomen.

Dat is dan ook vaak de reden dat we vergaderen zonde van onze tijd vinden. Zo gaan er jaarlijks kostbare uren verloren door ineffectieve vergaderingen.  Omdat het compleet schrappen van vergaderingen een utopie is, willen we je ideeën aan de hand doen om effectiever te vergaderen. Vergaderingen met een doel, structuur en die binnen de tijd blijven. Zou dat geen mooi streven voor 2018 zijn?

Lees meer

Onderwerpen: Papierloos vergaderen

5 praktische tips om sneller te notuleren

Geschreven door Paul Neefjes op: 06 februari, 2018

5 praktische tips om sneller te notuleren

Notulen worden vaak het stiefkindje van de vergadering genoemd omdat het veel tijd kost om een goed verslag te maken. Maar hoeveel tijd is veel tijd? Voor het uitwerken van een vergadering kun je globaal de volgende richtlijnen aanhouden:

Een gewone vergadering (je bent goed voorbereid, men spreekt begrijpelijke taal en de   werkomstandigheden zijn goed): 1 uur vergaderen = 1 uur notuleren.

Een pittige vergadering (je bent goed voorbereid, maar begrijpt niet altijd waar men over spreekt en de werkomstandigheden zijn niet ideaal): 1 uur vergaderen = 2 uur notuleren.

Een zware vergadering (je bent slecht voorbereid, het taalgebruik is moeilijk, er zijn lastige werkomstandigheden): 1 uur vergaderen = 3 uur notuleren. (bron managementsupport.nl )

Toch kan notuleren slimmer en sneller als je deze vijf tips volgt.

 

Lees meer

Onderwerpen: Papierloos vergaderen

Blue Monday en vergaderen

Geschreven door Paul Neefjes op: 15 januari, 2018

Blue Monday en vergaderen

Blue Monday wordt ook wel de meest depressieve dag van het jaar genoemd. Het is altijd de derde maandag in januari en dit jaar valt het op de 15e.  Waar komt deze depri-dag eigenlijk vandaan? De meningen hierover verschillen. Volgens psycholoog Jean-Pierre van de Ven is het begrip 'Blue Monday' bedacht door een reclamebureau om meer vliegvakanties naar de zon te verkopen. Andere kenners vergelijken het met ‘vrijdag de 13e. Het is een kwestie of je erin gelooft of niet. Hoe dan ook, ik kan mij het gevoel van Blue Monday wel een beetje voorstellen. Januari is immers een koude, natte maand met weinig zonuren. Best logisch toch, dat je wat moppert?

Lees meer

Onderwerpen: Papierloos vergaderen

Wat zijn de vergadertrends voor 2018?

Geschreven door Paul Neefjes op: 03 januari, 2018

Wat zijn de nieuwe vergadertrends voor 2018?

Ook in het nieuwe jaar zullen we weer zo’n 300 uur per persoon vergaderen. Om het leuk te houden, zijn wij op zoek gegaan naar dé vijf trends voor 2018. Beleving, gezondheid en een alles-in- een formule zijn een paar van die trends. Je leest er alles over in deze blog!  Nu al nieuwsgierig naar de vijf trends voor het komende jaar? Je kunt hier al de vergadertrends voor 2018 downloaden.

Lees meer

Onderwerpen: Papierloos vergaderen

Ontdek hier vergaderhack 1,2,3 en 4

Geschreven door Paul Neefjes op: 19 december, 2017

 

Ontdek hier vergaderhack 1,2,3 en 4

‘Lifehacking’ is inmiddels razend populair en wordt overal toegepast. Oorspronkelijk komt de term uit de IT-wereld waar lifehacking tot doel heeft om bepaalde taken te vereenvoudigen of te automatiseren. Tegenwoordig wordt lifehacking gezien als een verzamelnaam voor alle creatieve sluiproutes om iets slimmer te doen in minder tijd. En dus zijn er ook vergaderhacks. Het resultaat? Dat jij met vergaderhacks sneller, beter en efficiënter kunt vergaderen.

Lees meer

Onderwerpen: Papierloos vergaderen

Welke vergadertrends zijn HOT voor 2018?

Geschreven door Paul Neefjes op: 05 december, 2017

 

Welke vergadertrends zijn Hot voor 2018?

Nederlanders zijn dol op lijstjes, vooral als het gaat om de bekende ‘IN’ en ‘UIT’-lijstjes die aan het einde van het jaar weer verschijnen. Wat ons betreft mag een lijstje met vergadertrends voor 2018 hierin niet ontbreken. Daarom hebben we voor het nieuwe jaar een vijftal trends in kaart gebracht, waarvan we er in dit blogartikel drie toelichten.

Lees meer

Onderwerpen: Papierloos vergaderen

Van lifehack naar vergaderhack

Geschreven door Paul Neefjes op: 23 november, 2017

 

Hacks are hot: van lifehack naar vergaderhack

Wie niet meteen weet waar ik het over heb, denkt bij het woord ‘lifehack’ vast aan computerhacks. Cybercriminelen die inbreken in je computer en je bestanden gijzelen of je identiteit stelen. Een hack heeft in deze context dus een negatieve associatie. Maar wat het woord ‘hacking’ in lifehacking eigenlijk betekent, is dat je een slimme truc toepast waarmee je jouw leven kunt versimpelen. In tegenstelling tot computerhacks zijn lifehacks zijn dus positieve hacks. En het mooie is, je kunt ze overal op toepassen. Dus ook op het vergaderproces.

Lees meer

Onderwerpen: Papierloos vergaderen

Vergadertypes: welke kleur ben jij?

Geschreven door Paul Neefjes op: 07 november, 2017

 

Vergadertypes: welke kleur ben jij?

Ken jij het boek Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus van John Grey? Daarin beschrijft hij hoezeer mannen en vrouwen van elkaar verschillen. Dat beide anders denken, voelen, communiceren en liefhebben. John Gray trekt deze metafoor door en stelt dat mannen van Mars komen en vrouwen van Venus. Hij blaast de verschillen tussen beide seksen op om ze zichtbaar te maken, maar vooral overkomelijk. Zolang je maar begríjpt dat je soms niets van elkaar begrijpt, zijn veel problemen meteen opgelost. Dit euvel kom je ook tegen in de vergaderzaal. Ook daar zitten we niet altijd op dezelfde golflengte.

Lees meer

Onderwerpen: Papierloos vergaderen

De vergaderninja: ontdek de 9 eigenschappen

Geschreven door Paul Neefjes op: 18 oktober, 2017

 

De vergaderninja: ontdek de 9 eigenschappen

Laatst las ik een interessant artikel in het Management Support Magazine (vakblad voor managementondersteuners) met de grappige kop: zo word je een vergaderninja. Het artikel beschreef hoe je met de eigenschappen van een ninja kort, krachtig en doelgericht kan vergaderen.

Zeg nou zelf, wie wil dat nu niet: kort, krachtig en doeltreffend vergaderen. De bedenker van de vergaderninja, Marcel van den Berg van productiviteits-en consultancyorganisatie Think Productive, geeft antwoord hoe je dat wordt. Hij legt uit dat er in totaal negen eigenschappen zijn die je tot een vergaderninja maken. Deze komen voort uit de bestseller Zo word je een productiviteits ninja van Graham Alcott.

Lees meer

Onderwerpen: Papierloos vergaderen

Dierendag: is het een beestenboel in jouw vergaderzaal?

Geschreven door Paul Neefjes op: 05 oktober, 2017

 

Dierendag: is het een beestenboel in jouw vergaderzaal?

Wist jij dat het besluit om op 4 oktober Dierendag te vieren, is voortgekomen uit een vergadering van verenigingen voor de bescherming van dieren in 1929? Leuk feitje op deze speciale dag dacht ik. Er zijn nog meer overeenkomsten tussen vergaderingen en het dierenrijk. Want de meeste meetings mogen redelijk gedisciplineerd van start gaan. Maar… als de discussie eenmaal op gang komt, kan het een behoorlijke beestenboel worden. En hoewel de mensheid is geëvolueerd, als het erop aankomt, komt de ware aard van collega’s tevoorschijn.  En dat kan behoorlijk lastig zijn voor de voorzitter en medevergaderaars. In dit blogartikel licht ik kort twee lastige vergadertypes en hoe je hier mee om kunt gaan.

Lees meer

Onderwerpen: Papierloos vergaderen

iBabs is marktleider in papierloos vergaderen. De stapels documenten worden teruggebracht tot de dikte van uw tablet.  Inmiddels gebruiken honderden organisaties al meer dan 15 jaar iBabs voor al hun vergaderingen.

ABONNEER OP ONZE BLOG

RECENTE BLOGS