Papierloos werken: swipen of hypen?

Goed nieuws voor liefhebbers van papierloos werken: de trend dat organisaties steeds minder papier verbruiken, zette ook het afgelopen jaar weer door. Dat werd op 4 november jl. tijdens World Paperfree Day bekend gemaakt door het AAIM (Association for Information and Image management). Welke afdeling hieraan het meeste bijdraagt? HR!

Eigenlijk niet zo gek. Zij hebben dagelijks contact met jongere werknemers en moeten zich dus wel aansluiten op hun behoefte aan digitalisering. Want zeg nou zelf: een vacature vind je toch via social media? En solliciteren, dat doe je toch online? No way dat Generatie Y & Z hun geprinte brief in een envelop stopt en in de brievenbus gooit.


Natte handtekening

Toch is papierloos werken nog niet op alle fronten ingeburgerd. Zo zijn er veel mensen die het prettig vinden van papier te lezen of om officiële documenten met een ‘echte’ handtekening te ondertekenen (65 %, bron AAIM). Daarnaast zitten er in elke organisatie altijd wel een paar papier-addicts. Die kunnen zich gewoon niet voorstellen dat er géén stapels papier op hun bureau liggen. Spreek jij deze Momfers de Mol aan op minder printen? Dan swipen ze snel door naar een ander onderwerp!


Hype de MVO-voordelen van papierloos werken

Apps-fans zijn een stuk eenvoudiger te benaderen als je papierloos werken wilt promoten. Ze synchroniseren werk- en privé-afspraken alsof ze nooit anders hebben gedaan. Hun to-do-lists op een kladje? Ik dacht het niet! Alles staat gewoon online. Ook hun vergaderstukken weten ze altijd feilloos te vinden. Een verademing toch: zulke collega’s? Wil jij deze manier van werken in jouw bedrijf hypen? Laat argumenten als kostenbesparing en efficiency dan een keer achterwege. Gooi het over een andere boeg. Want met papierloos werken is je organisatie namelijk hartstikke groen bezig!


Papierloos werken: 3 duurzame argumenten


Argument 1: Healthy for you
Papierloos vergaderen betekent niet alleen minder papierverbruik maar ook minder verbruik van inkt en toner. In Nederland worden zo'n 15 miljoen inktcartridges per jaar verbruikt. Bij al dat printen komen ozon, stikstofdioxide, koolmonoxide en andere schadelijke stoffen vrij. Die adem je allemaal in. Dus: minder printen. Dat is goed voor de ozonlaag én voor je eigen inwendige milieu.


Argument 2: Dàààààg files
Hoe digitaler jij en je collega’s werken, hoe beter jullie omgaan met het ‘Nieuwe Werken’ en hoe meer jullie écht flexwerken. Daar draagt papierloos werken ook aan bij! Want door online stukken te delen, digitale notities te maken bij elkaars projecten en professioneel online te vergaderen, hoef je elkaar minder vaak face-to-face te zien. En hoe beter dat flexwerken gaat, hoe minder vaak jij in de file hoeft te staan. Dat scheelt bij elkaar heel wat CO2-uitstoot! Bovendien heeft je werkgever minder vaste kantoorruimte nodig, waardoor er energie bespaard wordt. Er hoeven dan immers minder kantoren verlicht en verwarmd te worden.

Argument 3: Think before you print: dat scheelt weer een boom
Om Nederland te voorzien van het papier dat we met z’n allen verbruiken, wordt jaarlijks 2,9 hectare bos gekapt. Het gevolg ken je wel: ontbossing. En je weet ook welke gevolgen dat heeft voor de opwarming van de aarde. Met papierloos vergaderen spaar je flink wat bomen.


Onze challenge!

Misschien denk je nu: “Dat valt allemaal wel mee in mijn organisatie. Wij gebruiken echt niet zóveel papier.” Ga dan de uitdaging maar ’s aan! Doe de bomenbespaartest en kijk hoeveel bomen jullie kunnen besparen. Want voor 25 pakken A4-papier heb je al een boom nodig!

Doe nu de bespaartest