<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=77794&amp;fmt=gif">

Help, ik heb vergaderziekte MAS

Geschreven door Paul Neefjes op: 25 maart, 2020

Je kent het wel: je wordt uitgenodigd voor een vergadering door iemand die je niet echt kent, over een project waarvan je nog nooit hebt gehoord, en je weet niet wat jij kan bijdragen. Klik. Je accepteert de uitnodiging toch. Je gaat naar de meeting en vervolgens lijd je twee uur in stilte. Er was geen agenda, geen doel en je aanwezigheid was overbodig. Vraag je je wel eens af waarom jij en velen met jou dit regelmatig doen? Blind vergaderverzoeken accepteren? TED Talk spreker David Grady geeft de schuld aan een nieuwe ziekte: MAS. Het Mindless Acceptance Syndrome: een onwillekeurige reflex waarbij je een vergaderverzoek accepteert zonder te weten waarom.
Lees meer

Onderwerpen: Vergadertrends, Veiligheid, Security

Herken jij deze 7 irritante vergadertypes?

Geschreven door Paul Neefjes op: 05 maart, 2020

Als je veel vergadert dan ben je ze vast al eens tegengekomen. Deelnemers die de voortgang van de vergadering verstoren en zorgen voor verspilling van je tijd. Wellicht heb je ze stiekem ook al een naam gegeven. In deze blog beschrijf ik 7 irritante vergadertypes. Wees alert op deze stoorzenders, laat ze niet de overhand krijgen en haal het maximale uit je vergadering tijdens de kostbare werkuren.
Lees meer

Onderwerpen: Vergadertrends, Veiligheid, Security

Next step in papierloos vergaderen? Digitaal ondertekenen in iBabs

Geschreven door Kick Willemse op: 20 februari, 2020

Digitaal ofwel papierloos vergaderen is in veel organisaties gemeengoed geworden. Logisch, want door digitaal te vergaderen, verruil je papier voor een handige vergaderapp op je tablet of laptop. De oplossing maakt vergaderingen eenvoudiger, inhoudelijker en milieubewuster. Zo kun je agendapunten aanmaken en koppelen aan de juiste personen. Bestanden toevoegen, actiepunten toewijzen en extra notities maken. Zowel de voorbereiding van een vergadering als de vergadering zelf worden op deze manier veel efficiënter ingericht. En de notulen maak je binnen enkele minuten. Vergaderen gaat puur en alleen nog maar meer om de inhoud want het besluitvormingsproces ten goede komt. Prachtig toch, maar what’s next? Digitaal ondertekenen wat mij betreft.
Lees meer

Onderwerpen: Vergadertrends, Veiligheid, Security

Vergadertrends die goede voornemens doen slagen

Geschreven door Paul Neefjes op: 18 januari, 2017

Aan het begin van een nieuw jaar zijn ze altijd weer hot: lijstjes met trends. What’s hot & what’s not! Wat ons betreft mag een lijst met vergadertrends voor 2017 hier zeker niet in ontbreken. Daarom hebben we een aantal trends in kaart gebracht, waarvan we er in dit blog twee toelichten. Beide trends sluiten aan bij een van de meest voorkomende goede voornemens: gezonder leven en minder stress! Het is vaak lastig goede voornemens vol te houden, maar wil je dat jouw gezonde voornemen dit jaar wél slaagt? Doe dan je voordeel met deze vergadertrends.  
Lees meer

Onderwerpen: Vergadertrends

Welkom bij de vergadering van de toekomst

Geschreven door Paul Neefjes op: 15 december, 2016

Even snel je VR-bril op zetten. Zijn ze al begonnen? Nee! “Welkom!” lacht een collega. “Ga zitten!” Je schuift je virtuele stoel aan. De vergadering kan beginnen. Is het de toekomst? Misschien. Maar de vergadering van de toekomst is dichterbij dan we denken. Misschien nog niet met Virtual Reality, maar zeker wel digitaal én in de cloud.
Lees meer

Onderwerpen: Vergadertrends

Maak korte metten met oude vergaderwetten!

Geschreven door Paul Neefjes op: 24 november, 2016

Heeft jouw werkgever ‘Het Nieuwe Werken’ al helemaal omarmd? In organisaties die écht serieus omgaan met Het Nieuwe Werken, werk je wanneer én waar je maar wilt. Vanaf een thuiswerkplek, bij een opdrachtgever of in een café, ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat, het maakt niet uit. Zolang de medewerkers hun werk maar volgens afspraak opleveren, is er geen vuiltje aan de lucht. Steeds meer kantoren zijn dan ook ingericht op basis van een maximum aantal vaste werkplekken. De rest bestaat uit flexplekken.
Lees meer

Onderwerpen: Vergadertrends

WVTTK in een meeting: wel of niet afschaffen?

Geschreven door Paul Neefjes op: 27 oktober, 2016

Het is de nachtmerrie van elke voorzitter: collega’s die enorm veel tijd verbrassen tijdens het meest vage agendapunt van een meeting– wat verder ter tafel komt (WVTTK). Want al leid je een vergadering nog zo strak, voor ‘wat verder ter tafel komt’ bestaan geen regels. En voor je het weet raak je verzeild in een discussie die niemand aan heeft zien komen én die niemand heeft kunnen voorbereiden. Daarom in dit blog even terug naar de basis: waar is het agendapunt WVTTK ook alweer voor bedoeld?
Lees meer

Onderwerpen: Vergadertrends

3 knelpunten in bestuurlijke besluitvormingsprocessen

Geschreven door Paul Neefjes op: 22 september, 2016

Bestuurlijke besluitvormingsprocessen zijn vaak erg tijdrovend. Dit komt onder andere doordat ontwerpbesluiten een lange route afleggen. Van het opstellen van het ontwerpbesluit en de voorbereiding van een zitting, de zitting zelf, verwerking van de zitting en publicatie van de stukken tot de opvolging van de definitieve besluiten. Geen wonder, dat er in dit traject makkelijk een kink in de kabel komt. Wij zien in de praktijk vaak de volgende knelpunten in het bestuurlijke besluitvormingsproces.
Lees meer

Onderwerpen: Vergadertrends

Vergadertrend 5.0: teleporteer jezelf en je collega’s

Geschreven door Paul Neefjes op: 21 juli, 2016

Jezelf tijdens een meeting teleporteren; naar een andere ruimte verplaatsen? Het klinkt alsof je in een science fictionfilm bent beland die Star Trek doet verbleken…. Toch zit het er echt aan te komen. De ontwikkelingen gaan razendsnel.
Lees meer

Onderwerpen: Vergader technieken, Vergadertrends

Verbreek je vergaderrecord: 4 tips voor kortere meetings

Geschreven door Paul Neefjes op: 24 mei, 2016

Tijdens de Olympische Spelen in Rio worden deze zomer vast veel records verbroken. Alles draait dan weer om snelheid en spierkracht. Veel organisaties kunnen daar nog wat van leren. Neem nou bijvoorbeeld het tempo van meetings. Dat kan best nog wel wat omhoog, toch? Zeker als je weet dat de gemiddelde medewerker 6,5 uur per week aan de vergadertafel zit. Als jij en je collega’s efficiënter vergaderen, kan dat heel wat tijd opleveren. Met de volgende tips ga je slimmer om met vergadertijd:
Lees meer

Onderwerpen: Vergadertrends

iBabs is marktleider in papierloos vergaderen. De stapels documenten worden teruggebracht tot de dikte van uw tablet.  Inmiddels gebruiken honderden organisaties al meer dan 15 jaar iBabs voor al hun vergaderingen.

Abonneer op onze blog

Recente blogs