Topless meetings zijn passé

Geschreven door Paul Neefjes op 2019-08-20 07:51:00

Topless meetings zijn passé-1

Topless meetings zijn passé

Topless meetings. Dat is een goeie aandachtstrekker, nietwaar? Het is helaas minder spannend dan de titel doet vermoeden. Het gaat hier niet om schaars geklede dames in de vergaderzaal, maar om laptops. Topless meetings is een term voor vergaderingen waar laptops, iPhones en andere mobieltjes geweerd worden. Volgens de Los Angeles Times zijn dergelijke topless meetings in Silicon Valley veel productiever. Communicatie tussen deelnemers aan vergaderingen verloopt beter indien er, ironisch genoeg, geen communicatiemiddelen worden gebruikt.

Wat is belangrijker, de mens of de techniek?

Het argument is dat vergaderingen te veel worden verstoord door technologie. En wat is nu belangrijker, naar een scherm kijken of elkaar in de ogen kijken? Op universiteiten heerst blijkbaar het probleem van de afleiding door technologie ook. In de VS zetten de profs het Wi-Fi-signaal in de klaslokalen massaal uit, sommigen bannen zelfs de laptops uit de collegebanken. Gaan we nu in Nederland dit voorbeeld ook volgen en massaal topless vergaderen?

Techniek als stoorzender

Nee, dat denk ik eerlijk gezegd niet. Daarin moet ik wel enige nuance aanbrengen, want ik vind het wel storend als vergaderaars tijdens een meeting andere zaken op hun mobiel of laptop doen. Snel even je mail wegwerken of je socials bijwerken, is ‘not done’. Je kunt nu eenmaal niet multi-tasken en vanuit die optiek snap ik waarom er wordt gepleit om laptops en dergelijke uit de vergaderzaal te weren. Maar dan belicht je vooral de negatieve kant van technologie.

Technologie als enabler

Ik zie techniek niet als een beperkende factor maar juist als enabler, het maakt dingen mogelijk, waardoor de wijze waarop we gewend zijn te vergaderen, verandert. Niet meer vanaf papier maar juist papierloos vergaderen vanaf een tablet of laptop. Gebruikers zijn inmiddels gewend (en verwachten ook niet anders) dat ze niet op maar één pc bij hun informatie kunnen, maar op meerdere devices zoals laptops, smartphones en tablets, ongeacht het besturingssysteem. Zo merken we dat deelnemers op hun laptop de vergadering voorbereiden, op hun mobiel de stukken kort doornemen en tijdens de vergadering gebruik maken van een tablet. Om optimaal gebruik te maken van alle beschikbare devices, is het wel belangrijk dat de gebruikte vergadersoftware platform onafhankelijk is en je 24/7 bij je informatie kan.

Met slimme technologische oplossingen zoals een vergaderapp is je organisatie klaar voor de volgende stap in vergaderen. De vraag is, ben jij er klaar voor? In ons e-book in 6 stappen starten met papierloos vergaderen leggen we je haarfijn uit hoe jij van succesvol van start kunt gaan.


New Call-to-action

Onderwerp: Papierloos vergaderen